Сряда 27 Май 2020

...::: Районен съд Кърджали :::...

НАЧАЛО ПРЕСЦЕНТЪР “Ден на отворените врати” в Районен съд – Кърджали
“Ден на отворените врати” в Районен съд – Кърджали Печат

 1
  На 21 април 2017 година Районен съд Кърджали бе домакин на провеждания за пета поредна година Ден на отворените врати, в който гражданите и обществеността имат възможност да се запознаят с процеса на правораздаване.        

По този повод над 70 ученици от Х-ти клас на Езикова гимназия „Христо Ботев“-гр.Кърджали посетиха сградата на Районен съд Кърджали, лично придобиха впечатления от съдебните зали, службите и работните кабинети в Съдебната палата и взеха участие в изнесената от съдиите Дарина Байданова и Вергиния Еланчева лекция за участниците и ролята им в гражданския и наказателен процес. Проведената среща-дискусия бе посрещната с голям интерес, като учениците задаваха множество въпроси: „Какво е съдебен изпълнител и какво трябва да се направи след като едно решение влезе в сила?“, „Има ли съдии, които вземат решенията си по политически причини?“, „Какво се случва след като едно лице сключи договор за банков кредит и почине преди да върне кредита?“ и др.   

Занимания с ученици се провеждат и по Образователна програма «Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури», по която Районен съд Кърджали участва за втора поредна година с лекции на магистрати в Средно училище „П.Р.Славейков“ и Езикова гимназия „Христо Ботев“ в гр.Кърджали в изпълнение на подписано Споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Основната цел на Образователната програма е превенция и повишаване на информираността на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България.

  По тази причина на 28 април 2017г. също предстои посещение на съда от десетокласници на СУ „П.Р.Славейков“-Кърджали, провеждане на среща-дискусия и запознаване с работата на съда отблизо. 

Последна промяна от Сряда, 26 Април 2017г. 10:23ч.